oblicz granice funkcji
m : oblicz granice funkcji limx−>1 x5−1 / x−1
15 gru 19:12
Basia:
x5−1 = (x−1)(x4+x3+x2+x+1)
15 gru 19:37
m : dziekuje
15 gru 19:42
m : a wiesz moze jak obliczyc granice w tym przykladzie: limx−>pi2 cosxpi−2x
15 gru 19:49
Basia:
cosx = sin(
π2−x)
π−2x = 2(
π2−x)
i masz
π2−x → 0
albo reguła de l'Hospitala (szybciej i łatwiej)
15 gru 19:54
m : czyli?
15 gru 20:00
m : nie rozumiem skad sie wzielo pi/2 przed sin(pi/2 −x) / 2(pi/2−x)
15 gru 20:00
Basia:
a znasz ją ?
pod warunkiem, że limL = limM = 0
lub limL =
∞ i limM =
∞ (znaki nie muszą być zgodne)
a to już liczysz podstawiając
15 gru 20:03
m : limx−>pi/2 cosx/ (pi− 2x)
15 gru 20:03
15 gru 20:04
Basia:
na mocy reguły de l'Hospitala
| | π | | cosx | |
limx→π/2 |
| * |
| = |
| | 2 | | π−2x | |
| π | | (cosx)' | |
| *limx→π/2 |
| = |
| 2 | | (π−2x)' | |
15 gru 20:06
m : tak jak wczesniej robilas to wychodzi pi/4 * sin1
15 gru 20:14
m : masakra
15 gru 20:24