uzasadnij
kama: uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej k liczba k6 − 2k4 + k2 jest podzielna przez 36
15 gru 18:27
rumpek:
k2(k4 − 2k2 + 1) = k2(k2 − 1)2 = [k(k2 − 1)]2 = [k(k − 1)(k + 1)]2 = [6m]2 = 36m
k(k − 1)(k + 1) jest to iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, w których na pewno jedna
liczba dzieli się przez 2 i jedna przez 3. Iloczyn tych liczb będzie za tym 6 (6m) = 36m
zatem jest podzielna, c.n.u.
15 gru 18:31
kama: ale to co jest m ?
15 gru 18:37
rumpek: 6m = k(k − 1)(k + 1)
6 przed "m" świadczy o tym, że jest podzielna. Mogę tak zapisać
15 gru 18:38
kama: ok , juz rozumiem
15 gru 18:39