matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowodnij
kama:
n
3
n
2
n
udowodnij, że dla dowolnej liczby n∊N liczba
+
+
jest
6
2
3
naturalna
15 gru 18:25
ZKS:
n
3
+ 3n
2
+ 2n
n(n
2
+ 3n + 2)
n(n + 1)(n + 2)
=
=
.
6
6
6
Jest to iloczyn trzech kolejnych liczb więc jest podzielna przez 2 i 3 a co za tym idzie również przez 6.
15 gru 18:28
kama:
dziekuje bardzo !
15 gru 18:32
Bizon:
n
3
+3n
2
+2n
n
2
(n+1)+2n(n+1)
(n+1)(n
2
+2n)
n(n+1)(n+2)
=
=
=
=
6
6
6
6
= ... a wnioski wyciągnij sama −
15 gru 18:33