układ równań
Pati: Jaś ma x zł a Staś ma y zł. Razem maja 35zł ale Staś ma o 8zł wiecej od Jasia.
15 gru 18:23
M:
25 lut 06:00
Mei Lin:
x− tyle złotych ma Jaś
y−tyle złotych ma Stas
{x+y=35
{x+x+8=35
2x=35−8
2x=27
x=13,5
x+y=35
y=35−x
y=35−13,5=21,5
Jaś ma 13,5 zł a Staś 21,5 zł
Widziałem połówke za 35zł
więc za 8 zł to bedzie troche więcej niz 100 g
Więc w ramach solidarności koleżeńskiej Jaś wypije 200 setki a Stąs 300 setki
25 lut 13:46
Ignaś:
Jaś − x zł, Staś − 35 − x zł,
35 − x − x = 8 ⇒ 2x = 27 ⇒ x = 13,50 i 35 − 13,50 = 21,50
25 lut 14:03
Mila:
Bez układu− dla uczniów IV klasy
35−8=27
27:2=13,50
13,50 zł− dla Jasia
13,50 zł.+8zł=21,50 zł dla Stasia
25 lut 14:32