wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej N wiekszej od 2 liczba...
edek: wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej N wiekszej od 2 liczba n
3−2 jest podzielna przez 6
jak to zrobic

?
15 gru 18:03
edek: n3−n sorry
15 gru 18:03
edek: Zapisalem to tak...
(n3−n)/6=n>2 |*6
n3−n=6n>12 |:6
(n3−n)/6=n>2
Dobrze?
15 gru 18:08
rumpek:
n
3 − n = n(n
2 − 1) = n(n − 1)(n + 1)
Są to trzy kolejne liczby całkowite, w których na pewno jedna dzieli się przez 2 i jedna przez
3.
2 * 3 = 6
Zatem liczba jest podzielna przez 6.
c.n.u.
15 gru 18:16
edek: A tak jak ja zrobilem jest zle?
15 gru 18:19
rumpek: to, że jest n większe od 2 to wiadomość dla ciebie
n > 2 (czyli nie możesz podstawić za n ani minusowych, ułamkowych, ani 1 i 2)
15 gru 18:23