:) pilne !!!
pomoc: Rzucamy dwukrotnie kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania w sumie co najmniej 8
oczek ?
23 mar 17:46
codik: omega ={2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12} możliwe wyniki sum oczek w rzycie ta kostka
moc omegi to 36
moc zdarzenia A(wyzucenia conajmniej 8 oczek to 15 (sprzyjajacech wyników))
czyli P(A)=moc A/moc omega czyli 15/36 ale łapy sobie nie dam uciąć
23 mar 17:58
lehu: Rozrysuj sobie tabelkę przedstawiającą dwa rzuty kostką:
(1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6)
Ω= (2,1) ...
(3,1)...
(4,1)...
(5,1)...
(6,1) (6,2)... (6,6)
tam gdzie wyjdzie ≥8, np. (6,2) należy do Twojego zbioru A.
23 mar 18:19