rumpek:
Nie ma mowy, że cyfry mają być równe / nie powtarzać się / ułożone w ciągu, kolejności, zatem
wiemy, że będzie to wariacja z powtórzeniami (mogą się powtarzać)
* mają być większe od 4359 to rozbiję to na 3 przypadki
1
o
* pierwsza cyfra to 5 lub 6 lub 7, 8, 9
* druga, trzecia, czwarta cyfra na 10 sposobów
Mamy zatem (z pierwszego 5 sposobów) 5 * 10 * 10 * 10 = 5000
2
o
* pierwsza cyfra to 4 (1 sposób)
* druga cyfra to 4 lub 5 lub 6, 7, 8, 9 (6 sposobów)
* trzecia i czwarta cyfra na 10 sposobów
1 * 6 * 10 * 10 = 600
3
o
* pierwsza cyfra to 4 (1 sposób)
* druga cyfra to 3 (1 sposób)
* trzecia cyfra to 6 lub 7 lub 8 lub 9 (4 sposoby)
* czwarta cyfra na 10 sposobów (bo ze zbioru od 0 do 9)
1 * 1 * 4 * 10 = 40
To teraz wystarczy zsumować 1
o + 2
o + 3
o
5000 + 600 + 40 =
5640