wielomiany
endzia1: Wielomian W(x) = a(x−1)(x+3)(x+5) gdzie a≠R dla argumentu 5 przyjmuje wartosc (−160)
a) wyznacz wartosc parametru a
b) dla wyznaczone wartosci a rozwiaz rownanie W(x) = F(x) gdzie F(x) = x
2 + 2x −3
c) dla wyznaczone wartosci a rozwiaz nierownosc W(x) ≥ (x+3) (x+5)(5+3x)
a i b zrobilam i a=−1/2 jednak w c) robie blad

prosze o pomoc
15 gru 17:25
imralav: a≠R? Czyli a ∊ ∅? ; o
15 gru 17:33
endzia1: nie nie a≠0 przepraszam
15 gru 17:34
imralav: Czyli −12(x−1)(x+3)(x+5) ≥ (x+3)(x+5)(5+3x), (x+3) i (x+5) się skrócą, stąd:
−12(x−1)≥(5+3x), przerzucamy prawą stronę na lewa, stąd
−12(x−1)−(5+3x)≥0
−12x+12 − 5 − 3x ≥ 0, mnożymy obustronnie przez 2
−x + 1 − 10 − 6x ≥ 0,
−7x ≥ 9
x ≤ −97
Coś takiego?
15 gru 17:38
xmateox: | | 1 | |
− |
| (x−1)(x+3)(x+5)−(x+3)(x+5)(5+3x)>=0
|
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
(x+3)(x+5)[− |
| x− |
| −5−3x]>=0
|
| | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 9 | |
(x+3)(x+5)(− |
| x− |
| )>=0
|
| | 2 | | 2 | |
masz pierwiastki, rysujesz wykres i zapisujesz rozwiązania
15 gru 17:39
xmateox: imralav, nie można podzielić przez (x+3) i (x+5) bo tracisz rozwiązania
15 gru 17:39
endzia1: dzieki za pomoc
15 gru 17:46