wykres funkcji trygonometrycznej
imralav: Mam narysować wykres funkcji
u{|sin2x|{sinx}
w przedziale <−2π;2π>.
Więc robię założenie, że sinx ≠ 0, stąd x ≠ kπ, k ∊ C.
I dwa podpunkty:
a) gdy sin2x > 0
sin2xsinx = 2sinxcosxsinx = 2cosx
b) gdy sin2x < 0
−sin2xsinx = −2sinxcosxsinx = −2cosx
I teraz jak ma wyglądać wykres? 2cosx to będzie cosinusoida rozciągnięta pionowo, tak? A co z
−2cosx? Jak to razem zlepić?
15 gru 17:10
imralav: Tam na początku się zapędziłem, miało być |sin2x | sinx
15 gru 17:12
xmateox: 2cosx czyli mnożysz przez 2 wartość dla cosinusa
tak musisz "skleić" wykresy, dla x<0 i x>=0
15 gru 17:17
xmateox: wykres dla x<0 będzie odwrócony, a konkretniej wartości będą przeciwne niż były dla 2cosx,
czyli symetria względem osi OX
dla x>=0 będzie zwykły 2cosx. narysuj poprostu oba, w danych dla przepisów funkcji przedziałach
15 gru 17:19
xmateox: tfu, przepraszam nie x>0 lub x<0 tylko wtedy kiedy sin2x jest < albo > 0
15 gru 17:23
imralav: No tak, przecież ja znam te zasady, nie wiem co to było za zaćmienie ; /
Dzięki ; )
15 gru 17:28