widac że x=2 ale nie wiem jak sie za to zabrac
kuba: (√7+√49)x+(√7−√49)x=14
15 gru 16:47
aa: √49=7
15 gru 16:48
aa: (√7+7)x+(√7−7)x=14
√14x=14
1412x=14
12x=1
x=2
15 gru 16:50
xmateox: √49=7, więc 7+√49=14 a 7−√14=0
√14x+0=14
(14)0.5x=141
15 gru 16:51
kuba: sorki pomyliłem się przy przepisywaniu i powinno byc tak:
(√7+√48)x+(√7−√48)x=14
i jak teraz to zrobic?
15 gru 17:02
xmateox: jeżeli miałeś na myśli 7−√48 i 7+ √48 to te liczby są swoimi odwrotnościami
15 gru 17:04
ICSP: (
√7 + √48)
x + (
√7 − √48)
x = 14
| | 1 | |
(√7 + √48)x + |
| = 14 |
| | (√7 + √48)x | |
t = (p{7 +
√48)
x
t
2 − 14t + 1 = 0
Δ = 196 − 4 = 192
√Δ = 2
√48
t
1 = 7 −
√48
t
2 = 7 +
√28
podstawiając otrzymasz x = 2 v x = −2.
Na przyszłość przepisuj dokładniej treść xD
15 gru 17:04
kuba: Dziękuję
15 gru 17:07