Podstawy twierdzenia Talesa.
Sanderson: a. |OK|= 1,2 cm M|=3,5 cm |OL|=2,1 cm Oblicz |ON|
Da sie to zrobic bez rysunku.?
23 mar 17:41
tim: O co chodzi M| ?
23 mar 17:41
Sanderson: oj to miało być |OM|.
23 mar 18:01
tim: Gdzie tu jest Tales... mamy jeden wspólny wierzchołek O i cztery odcinki..?
23 mar 18:03
Sanderson: jest dokładnie tak napisane.
to moze b.
|OK|= 25 dm , |OL|= 1m, |LN|= 60 cm, oblicz |OM|
23 mar 18:11
Sanderson: http://www.bazywiedzy.com/gfx/twierdzenie-Talesa.png
taki rysunke tylko oznaczenia inne.
23 mar 18:12
tim: A napewno nie ma obok rysunku?
23 mar 18:12
tim: To te oznaczenia są ważne.
23 mar 18:14
Sanderson: ok. to tak jak na tym rysunku bedzie tak:
zamiast A na rysunku -mamy O.
zamiast B na rysunku -mamy K
zamiast C na rysunku- mamy L
zamiast D na rysunku- mamy M
zamiast E na rysunku mamy N
reszty nie ma.
23 mar 18:18
tim: Teraz pomogę.
1. Stosunek OK i OM jest równy OL i ON
2. Zamień sobie wszystko np. na dm i zobacz, że stosunek OL do OK jest równy LN do KM
lub także stosunek OK i KM jest równy OL i LN.
23 mar 20:08