pomóżcie
pomocyyyy: znajdź najprostszą postać wyrażenia (x−2y)2−(x+2y)(x−2y)+4xy+x i oblicz jego wartość dla x=1 i
y=√3
15 gru 16:36
xmateox: rozpisz (x−2y)2 ze wzorów skr. mnożenia, (x+2y)(x−2y) tak samo i się skróci
15 gru 16:38
xmateox: dla ułatwienia, (a−b)2=a2−2ab+b2
oraz (a−b)(a+b)=a2−b2
15 gru 16:39
pomocyyyy: zrobiłam tak i dalej nie umiem..

15 gru 16:42
pomocyyyy: mam problem z podstawieniem do wzorów..
15 gru 16:42
xmateox: po kolei.
(x−2y)2
dałem Ci wzór (a−b)2
a to u nas x, a b to 2y
wstawiamy i wychodzi x2−2*2y*x+(2y)2=x2−4xy+4y2
w drugim robisz analogicznie
15 gru 16:46
karola: oki, dzięki!

15 gru 16:48
xmateox: proszę bardzo
15 gru 16:54