Rozwiąż równie
bartus: log5 (x+2) + log5 (x − 4) = 1
(x+2) (x−4) = 5
x2 − 2x − 13 = 0
czy dobrze? i teraz mam obliczyć deltę
15 gru 16:16
Patronus: Zgadza się
15 gru 16:19
ZKS:
Tylko najpierw ustal dziedzinę. Ale wszystko w porządku.
15 gru 16:20
bartus: Δ= b2 − 4ac
Δ= 4 + 52 = 56
Δ= √56
za chiny nie chce mi wyjsć wynik z odpowiedzi x= 1 + √14
15 gru 16:27
Patronus:
I któreś pewnie nie należy do dziedziny

A
√56 to 2
√14
15 gru 16:30
xmateox: masz deltę, wyliczasz pierwiastki,
56 to 4*14 czyli
√56 to 2
√14 dalej chyba dasz radę
15 gru 16:31
bartus: to i tak nie wyjdzie bo bedzie 2 √14 jak 2 się skróci z 2 to 1 + 2√14
15 gru 16:36
ZKS:
Skracasz tylko część ułamka a nie całość. W Twoim rozumowaniu to wygląda tak:
| 4 + 8 | |
| = 2 + 8 = 10 co nie jest prawdą ponieważ 2 + 4 = 6 |
| 2 | |
15 gru 16:41
xmateox: Podaliśmy Ci dobre rozwiązanie
| | 2−2√14 | | 2(1−√14) | |
x1= |
| = |
| =1−√14
|
| | 2 | | 2 | |
analogicznie rozwiązujesz drugi i wychodzi x
1=1+
√14
15 gru 16:43
bartus: Dzięki wielkie
nie myślałem nawet żeby przed nawias wyciągnąć
15 gru 16:59