Rysowanie wykresów funkcji
Jan: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji:
a) y = |2x| i y = |x − 2| + 1
b) y = |2x|−2 i y = |x − 1| + 1
Umiem narysować, ale nie umiem liczyć pola. Jak to się robi?
15 gru 16:15
Jan: 1/2([−3,6],[1,2]=1/2I−6−6I=1/2*12=6
Wyjaśni mi ktoś dlaczego z tych wektorów wychodzi 6?
15 gru 16:22
Jan: Wie ktoś jak obliczyć te pole?
15 gru 16:42
Jan:

to mniej więcej do punktu a wygląda tak. Jak teraz wyliczyć te pole?
15 gru 16:54
Jan: Odświeżam
15 gru 17:13
Jan: Odświeżam 2x. To jest bardzo pilne, proszę o pomoc
15 gru 17:48
pomagacz:
szukasz punktów przecięcia (a i b, a < b) i liczysz z całki:
a∫b (y1 − y2)dx
15 gru 17:58
pomagacz:

a)
y
1 = y
2 → szukasz punktów wspólnych a i b
do całki i voila
15 gru 18:04
pomagacz:

b)
a = −4
b = 2
−4∫
2((|2x| − 2) − (|x − 1| + 1))dx = ...
15 gru 18:10
Jan: Dzięki
15 gru 19:12