matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc z matematyki
bombel:
dane sa liczby ; x=
√
80
−
√
72
i y=
√
80
+
√
72
usuń niewymiernośc z mianownika wyrazenia
x
y
15 gru 16:11
Patronus:
x
√
80
−
√
72
=
=
y
√
80
+
√
72
(
√
80
−
√
72
)(
√
80
−
√
72
)
(
√
80
−
√
72
)
2
=
=
(
√
80
+
√
72
)(
√
80
−
√
72
)
80−72
(
√
80
−
√
72
)
2
8
15 gru 16:18