?
Patryk:
dany jest punkt A(−4,−3)oblicz długość odcinka AB jeśli
jego środek leży na osi OX , a odcięta punktu B jest równa 2
S(...,0) 0 bo środek leży na osi Ox
−3+y=0
y=3
B(...,3)
Co znaczy odcięta punktu b ?
15 gru 16:10
ZKS:
Odcięta to inaczej x.
15 gru 16:15
Basia:
S(xs, 0)
B(2, yb)
odcięta − współrzędna na osi OX
rzędna − współrzędna na osi OY
yb masz dobrze policzone
czyli B(2,3)
i teraz liczysz |AB|
15 gru 16:17
Patryk: A(−4,−3) B(2,3)
czyli tak ?
15 gru 16:17
Patryk: ok
15 gru 16:17
Patryk: w odpowiedziach mam 6√5 , mój wynik to √72
15 gru 16:21
ZKS:
√(2 + 4)2 + (3 + 3)2 = √62(1 + 1) = 6√2
15 gru 16:27
Patryk: twój wynik to to samo co √72 co jest nie tak ?
15 gru 16:30
ZKS:
6√2 = √62 * 2 = √36 * 2 = √72
15 gru 16:31
Patryk: to wiem, może w książce jest pomyłka
15 gru 16:35
Patryk: więc 6√5 to niepoprawna odpowiedz ?
15 gru 16:45
ICSP: |AB| = 6√2
książka kłamie.
15 gru 16:56
Patryk: dzięki
15 gru 17:04
Marlena: W książce jest błąd
22 kwi 17:20
Daniel: W książce nie ma błędu

wasze obliczenia są błędne
1 paź 21:04