jak to zrobić????
ikropka: Miejscem zerowym funkcji f(x)=3x+b jest liczba -6.Wyznacz te argumenty x ,dla których
funkcja f i funkcja g(x)=-x3=9x2=5x przyjmuje te same wartości
proszę o pomoc
23 mar 17:39
ikropka: Miejscem zerowym funkcji f(x)=3x+b jest liczba -6.Wyznacz te argumenty x ,dla których
funkcja f i funkcja g(x)=-x3+9x2+5x przyjmuje te same wartości
ups sorki małe sprostowanie zadania
23 mar 17:41
piotrek: -b/3 = -6 => b=18
3x + 18 = -x3 + 9x2 +5x
x3 -9x2 -2x +18 =0
x2 (x-9) -2 (x-9) =0
(x2 - 2)(x-9) =0
x= - √2 v x=√2 v x=9
23 mar 18:03