Wykaż, że liczba "a" jest naturalna
mateuszx: a = 4
3log4 5
w tym, że w logarytmie ta 4 jest mala ale nie wiedzialem jak to zapisac
15 gru 16:07
ZKS:
Wzory:
rlogab = logabr
alogab = b.
15 gru 16:10
Patronus: 43log45 = 4log453 = 53 = 125 = a
15 gru 16:10
xmateox: równanie można zlogarytmować stronami, wychodzi
log(4,a)=log(4,43log(4,5)
dalej korzystająć z twierdzenia możemy przenieść wykładnik liczby 4{3log(4,5) czyli 3log(4,5)
przenieść przed logarytm. Mamy:
log(4,a)=3log(4,5)*log(4,4)
log(4,a)=3log(4,5)*1
korzystając znowu z twierdzenia przenosimy 3 do wykładnika piatki czyli
log(4,a)=log(4,53)
teraz z różnowartościowości f. logarytmicznej można zapisać że
a=53
czyli a=125 a to jest liczba naturalna
zapis log(4,a) oznacza logarytm przy podstawie 4 liczby a
15 gru 16:16