Rozwiąż równanie.
Michał: Proszę o pomoc.
log3 (x + 3) + log3 (x + 1) = 1
15 gru 15:50
Patronus: = log3[(x+3)(x+1)] = 1
⇒ (x+3)(x+1) = 31
i dalej juz dasz radę?
15 gru 15:53
Michał: No to mam x2 +4x =0
15 gru 15:57
xmateox: rozkładasz dalej na x(x+4)=0 i są dwa rozwiązania równania, x=0 i x=−4 ale −4 nie spełnia
założenia istnienia logarytmu więc odrzucasz, rozw: x=0
15 gru 16:00
Michał: Aa ok. Ale skąd jest te x=0
15 gru 16:02
xmateox: żeby iloczyn dwóch liczb był równy zeru to jedna z nich musi być równa zero. Rozważasz dwa
przypadki, gdy x=0 lub gdy x=−4
15 gru 16:03