Rozwiaz rownanie
lololollokaskd: √1−2x+x2=6
15 gru 15:48
ZKS:
√1 − 2x + x2 = √(1 − x)2 = |1 − x| = |x − 1| Dalej chyba sobie poradzisz.
15 gru 15:55
lololollokaskd: Rozwiązanie tego równania to x= − 5, x=7.
15 gru 15:58
ZKS:
Tak.
15 gru 16:00
lololollokaskd: Nie można obliczyć tego z Δ?
15 gru 16:01
ZKS:
Można obliczyć Δ tylko nie wiem po co skoro wynik od razu masz.
15 gru 16:05
lololollokaskd: Nie rozumiem rozwiąż mi to jeśli byłbyś na tyle uprzejmy |x − 1| żeby było x= −5 x=7?
15 gru 16:08
ZKS:
Przecież to zwykła wartość bezwzględna:
|x − a| = b dla b ≥0 x − a = b ∨ x − a = −b
15 gru 16:13