1
Ania: trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4, a piąty wyraz tego ciągu jest równy 1 ile
równa się pierwszy wyraz tego ciągu
23 mar 17:36
tim: Ja
23 mar 17:38
tim: a3 = a1 * q3-1
4 = a1 * q2
a5 = a1 * q5-1
1 = a1 * q4
4 = a1 * q2 a1 = 4 / q2
1 = a1 * q4
1 = 4 / q2 * q4
1 = 4q2
q = √1/4 = 1/2
Dalej poradzisz.
23 mar 17:40
piotrek: a3 = 3
a5 = 1
a3 = a1 * q
2
a5 = a1 * q
4
a1 * q
2=3
a1 * q
4=1
3 * q
2 = 1
q
2 = 1/3
q=..
dalej juz chyba sobie poradzisz
23 mar 17:42
tim: Piotrek, zamiast wszędzie 3 to 4.
23 mar 17:42
piotrek: a, pomylka, 4 jest pierwszy wyraz..w kazdym razie zasada taka sama, tim juz Ci napisal
23 mar 17:42
piotrek: ano fakt
23 mar 17:43
Ania: Dziękuje Wam bardzo
23 mar 17:43