matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona
Anna:
Obliczyć przez podstawienie:
dx
∫
= ? Mógłby ktoś napisać jakie podstawienie będzie dobre?
4x
2
+ 5
15 gru 15:15
aa:
1
dx
1
dx
∫
=
∫
=
4
x
2
+
5
4
4
√
5
x
2
+(
)
2
2
1
2
√
5
2
√
5
*
arctg(
x)+C
4
5
5
15 gru 15:56