Wykorzystując nierówność...
Miskers: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykorzystując nierówność |
| = |
| − |
| oblicz sumę |
| | n+1 | | n | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | | 5*6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | 10*11 | | 11*12 | | 12*13 | | 99*100 | |
Gdyby była jakaś miła osoba aby rozwiązać to zadanie to byłbym wdzięczny.
15 gru 14:14
ZKS:
5
n = 1
Dla n = 1
dla n = 2
dla n = 3
dla n = 4
dla n = 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−(
+)
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = ? |
| 2 | | 6 | | 12 | | 20 | | 30 | |
15 gru 14:22
ZKS:
Przepraszam bo to można dużo łatwiej.
15 gru 14:26
Miskers: Wielkie dzięki. Zależało ny mi jeszcze żeby ktoś zrobiła przykład b), bo tego jeszcze nie
łapie.
15 gru 14:27
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
A masz odpowiedź do b) bo mi wyszło |
| − |
| . |
| | 10 | | 99 | |
15 gru 14:28
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
Ech znowu się machnąłem tak powinno być w b) |
| − |
| .  |
| | 10 | | 100 | |
15 gru 14:31
Miskers: A mógłbyś mi pokazać jak to liczyłeś, to byłbym bardzo wdzięczny.
15 gru 14:33
ZKS:
Wiesz nie wiem nie wiem.
15 gru 14:34
Miskers: No proszę bo mnie nauczycielka zabije jak je tego ni wytłumaczę <Please>
15 gru 14:36
ZKS:
Ooo a to czemu ma Cię zabić?
15 gru 14:38
ZKS:
Proszę bardzo:
99
n = 10
Dla n = 10
dla n = 11
dla n = 12
.................
dla n = 98
dla n = 99
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−(
+)
15 gru 14:42
Miskers: Wielkie dzięki! A co do nauczycielki to powiedzmy, że nie możemy dojść ze sobą do
porozumienia
15 gru 14:46