zadanie
Milutka :): Wykonaj podane działania zapisz w najprostrzej postaci okresl dziedzine
| 4x − 3 | | 3x +2 | |
| * |
| |
| 4− 9x2 | | 9− 16x2 | |
mógła by jakaś miła mądra osoba mi to rozwiązać
15 gru 13:54
ZKS:
4 − 9x
2 ≠ 0 ∧ 9 − 16x
2 ≠ 0
Zastosuj wzór a
2 − b
2 = (a − b)(a + b).
15 gru 13:56
15 gru 14:03
15 gru 14:03
ZKS:
No pomagam.

Musisz zastosować wzór a
2 − b
2 = (a − b)(a + b).
Jak zamienisz 4 jaka liczba do kwadratu da Ci 4. Tak samo z 9x
2 jaka liczba podniesiona do
kwadratu da 9x
2?
15 gru 14:06
Malcolm: 3x2
15 gru 14:07
g: ∊
15 gru 14:08
ZKS:
Malcolm a podnieś sobie do kwadratu 3x
2 i zobacz czy dostaniesz 9x
2.
15 gru 14:10
Milutka :): ja Ci powiem że ja mam coś takiego
| | 4x − 3 | | 3x+2 | | −(3−4x) | |
|
| * |
| = |
| * |
| | (2 − 3x)(2+3x) | | (3−4x)(3+4x) | | (2−3x)(2+3x) | |
| | 2+3x | | −1 | |
|
| = |
| |
| | (3−4x)(3+4x) | | (2−3x)(3+4x) | |
i reszte nie wiem jak rozwiazac
15 gru 14:16
Milutka :): Więc pomożesz mi ?
15 gru 14:19
ZKS:
No i dobrze robisz przecież.
15 gru 14:24
Milutka :): ale nie wiem co dalej

pomożesz bezradnej milutkiej ?
15 gru 14:28
ZKS:
Ale co chcesz jeszcze z tym zrobić?

Ustal dziedzinę najpierw i przepisz to co tutaj
napisałaś i będzie wszystko dobrze.
15 gru 14:30
Milutka :): a dziedzina to jaka bedzie Dz: x∊R ?
15 gru 14:32
ZKS:
No jak przecież Ci napisałem na górze:
4 − 9x
2 ≠ 0 ∧ 9 − 16x
2 ≠ 0.
15 gru 14:33
Milutka :): N/{ 0}
15 gru 14:36
ZKS:
ℕ to zbiór liczb naturalnych a Ty jesteś w zbiorze liczb rzeczywistych.

Mam pomysł to oblicz x dla:
4 − 9x
2 = 0 i dla 9 − 16x
2 = 0.
15 gru 14:41
Milutka :): Droczysz sie ze mną ?
15 gru 14:47
Milutka :): Podaj mi tą dziedzinę.. Prosze
15 gru 14:47
ZKS:
A jak obliczysz x dla 3 − x = 0?
15 gru 14:52
ZKS:
Widzę że się poddałaś.
15 gru 14:59
Milutka :): Po co te pytanie? sprawdzasz mnie?
15 gru 15:08
Milutka :): Nie poddalam wyszłam na chwile
15 gru 15:09
Milutka :): ZKS
Bo Ty nie chcesz mi pomóc
15 gru 15:19
ZKS:
Na takiej samej zasadzie oblicz:
4 − 9x
2 = 0 wykorzystując wzór a
2 − b
2 = (a − b)(a + b).
15 gru 15:35
Milutka :): Wychodzi mi 25x
2 głupota
15 gru 15:43
ZKS:
a
2 − b
2 = 4 − 9x
2 i teraz musisz to zamienić na (a + b)(a − b).
15 gru 15:49
Milutka :): Ty jesteś nauczycielem matematyki ?
15 gru 15:57
ZKS:
A czemuż to pytasz?
15 gru 16:08
Milutka :): Bo nie chcesz mi tego rozwiązać tylko zmuszasz mnie do myślenia
15 gru 16:16
ZKS:
A to źle jeżeli zmuszam Cię do myślenia?

Jaka liczba podniesiona do kwadratu da Ci 9x
2?
15 gru 16:18
Milutka :): 3x
15 gru 16:21
Milutka :): Szkoda ze Cie nie znam w realu
15 gru 16:22
ZKS:
Czyli mamy
b znalezione a teraz znajdź
a.
15 gru 16:22
ZKS:
A to czemu szkoda?
15 gru 16:23
Milutka :): 2 ?
15 gru 16:23
Milutka :): A tak. Miły jesteś

głupie gadanie pewnie ale cóż
15 gru 16:25
ZKS:
Wszystko w porządeczku to teraz wstawiam to do (a − b)(a + b) ≠ 0 i każdy z osobna nawias
bierzesz czyli a − b ≠ 0 ∧ a + b ≠ 0.

Skoro Ty jesteś
Milutka to ja jestem miły.
15 gru 16:29
Milutka :): dzięki za pomoc z matma.

papa
15 gru 16:30
Milutka :): i tak nie zrobie tego bo nie mam juz nawet ochoty
15 gru 16:32
Milutka :): siedze od 5 godzin przy kompie zeby zad zrobic i i tak ich nie zrobilam

.
Sympatyczny taki
15 gru 16:33
ZKS:
a = 2 b = 3x
(2 − 3x)(2 + 3x) ≠ 0 ⇔ 2 − 3x ≠ 0 ∧ 2 + 3x ≠ 0.
W taki sposób to robisz.

Dziękuję również wydajesz się sympatyczna.
15 gru 16:35