wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych
Piotras: proszę pomóżcie

PILNE!
| | 3 | |
Wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych, jeżeli: cosα=− |
| i α∊ (180';270') |
| | 7 | |
15 gru 12:50
ICSP: III ćwiartka
sinus ujemny
cosinus ujemny
tg dodatni
ctg dodatni
dalej licz normalnie tylko pamiętaj o tych znakach.
15 gru 12:52
wik: i pilnie zajrzyj do wzorow trygonometrycznych...1 trygonometryczna i tgα=...
15 gru 12:54
Piotras: ale własnie nie wiem jak się zabrać za liczenie tego
15 gru 12:54
Piotras: może ktoś chociaż obliczyć mi sinα, plisss, jak będe miał się czego chwycić to dalej powinno
pójść
15 gru 12:55
ICSP: sin2α + cos2α = 1
pamiętaj że ma być ujemny.
15 gru 12:56
Piotras: to wychodzi mi, że sinα=
√4049
dobrze
15 gru 13:23
Piotras: oczywiście zapomniałem dopisać minusa
15 gru 13:26
Piotras: czy ktoś może mi wyliczyć krok po kroku sinα

proszę
15 gru 13:31
ICSP: dobrze ci wychodzi.
Spierwiastkuj i licz dalej.
15 gru 16:34