nierównoć
Domi:

rozwiąż nierówność 4x
2+8<0 czy tę nierówność można podzielić przez /:4
x
2+4<0 a=1, b=0, c=4
(x−2)(x+2)<0
−2 i 2 to miejsca zerowe?
a=1>0 parabola ramiona w górę
czyli x∊(−2,2)
przykład 2.
czy też wliczyć z Δ
4x
2 +8<0
Δ=0
2−4* 4*8=−128? brak miejsc zerowych
już nic nie wiem pomocy

15 gru 12:12
wik: 4x2+8 zawsze jest dodatnie i nie mniejsze od 8 − brak rozw.
15 gru 12:13
aa: jakim cudem ta nierówność ma miejsca zerowe
Δ<0
15 gru 12:14
Domi: czyli Δ wyliczam i to koniec .tak? nie wiem gubię się we wzorach
15 gru 12:17
Domi: Δ=−4 *4*8= −4*4=−16 potem to − 16 *8 = −128 już nic nie wiem pomocy


mam książkę korepetycje
z matematyki i tam był podobny przykład tyle że z minusem i tak sobie to wymyśliłam
15 gru 12:21
Domi: jakiego wzoru mam użyć?
15 gru 12:24
Domi: nie wiem co mam z tym zrobić?
15 gru 12:25
ICSP: masz wzór
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
oraz dwie funkcje kwadratowe:
x2 − 1
x2 + 1
pierwszą możesz według tego wzoru rozłożyć
x2 − 1 = (x−1)(x+1)
drugiej nie możesz w ten sposób rozłożyć.
15 gru 12:32
Domi: tak starałam się wykorzystać ten wzór, ale już nic nie wiem . a co mam zrobić x
2 +1 w ogóle
jak to dalej rozwiązać, bo dla to nie rozwiązania
15 gru 12:43
wik: nic nie robic, napisac odp.
15 gru 12:44
Domi: jak? czy tak można zostawić bez rozwiązania ,chyba jeszcze muszę coś narysować jakiś przedział
?
15 gru 12:49
Domi: przerasta mnie to
15 gru 12:50
wik: a jak chcesz narysowac zbior pusty?
15 gru 12:51
Domi:

pomocy ja już nie wiem co robię − błądzę
15 gru 12:57
Domi: siedzę przed książką i nic

15 gru 12:58
Domi: dzięki Wik ja już narysowałam coś − przerysowałam z książki− tylko proszę nie śmiejcie się , bo
jestem zdesperowana .
15 gru 13:01
Domi: muszę to napisać a nawet nie wiem co mam spisać
15 gru 13:02