Narysuj wykres funkcji f
Edzio: Naszkicuj wykres funkcji f. Podaj wzory funkcji: h(x)=1−f(x−2), k(x)=f(2−x)−2
a)f(x)=x
2−1
B)f(x)=1/x
Jak można przekształcić taki wzór bez rysowania wykresów
15 gru 10:21
wik: h(x) = 1−(x−2)2 +1
k(x) = (2−x)2 −1−2
15 gru 10:25
Edzio: A możesz napisać jak to zrobiłeś
15 gru 10:29
wik: podstawilem do wzoru, zrob podobnie przyklad B
15 gru 11:05
Edzio: Ok, ale nie rozumiem czemu w h(x) jest 1−(x−2)2 +1 a nie 1−(x−2)2 −1 ?
15 gru 12:07
wik: bo −[(x−2)2 − 1 ]= ......
15 gru 12:11
Edzio: Wielkie dzięki
15 gru 12:13