GEOMETRIA
Milena: Ramiona AD i BC trapezu ABCD przedłuzono tak że przecieły sie w punkcie M.Oblicz długość
odcinka MD gdy AD=21cm AB=48cm CD=36cm
15 gru 10:01
Milena: PROSZE POMOŻCIE


!
15 gru 10:36
wik: Sprobuj z Tw. Talesa odpowiednia proporcje, trojkat ABM jest podobny do trokata DCM
15 gru 11:52
g: 63
15 gru 12:02
g: mam błąd czy jest db
15 gru 12:09
g: up
15 gru 12:39
ICSP: g ale to zadanie mileny
15 gru 12:40
wik: a moze sa w tej samej klasie?
15 gru 12:42
ICSP: może
15 gru 12:43
ICSP: 63.
15 gru 12:45
15 gru 12:52
wik: jak poznasz, to polubisz
15 gru 12:56
Milena: ale mi chodzi o trapez a nie o trojkat

jak to rozpisac zeby liczby podstawic do wzoru?
15 gru 12:57
ICSP: chociaż rysunek masz zrobiony?
15 gru 12:59
Milena: tak rysunek mam zrobiony
15 gru 13:43
Milena: pomoże ktoś z tym zadaniem?
15 gru 19:55
Gustlik:

Niech x=|MD|
Z Talesa:
48x=36(x+21)
48x=36x+756
12x=756 /:12
x=63
Odp: |MD|=63
16 gru 00:36