ekstremum
asd: WYZNACZ PRZEDZIAŁY MONOTONICZNOŚCI I EKSTREMUM FUNKCJI
y=ex(ex−2)
15 gru 09:20
Patronus: y' = ex(ex−2) + exex = e2x − 2ex + e2x = 2e2x + ex = ex(2e2 + 1) > 0
Zatem skoro pochodna nie ma miejsc zerowych to nie ma ekstremów, a skoro jest dodatnia w całej
dziedzinie to y jest rosnąca w całej dziedzinie.
15 gru 09:30
Patronus: Coś się machnąłem

2e
2x−2e
x = 2e
x(e
2 − 1), ale to nie zmienia odpowiedzi, bo e
2−1 i tak jest dodatnie
15 gru 09:32
Trivial:
'skoro pochodna nie ma miejsc zerowych'
To działa tylko wtedy, gdy Df = Df'.
15 gru 09:39
asd: ok dzięki
15 gru 09:43