całka
gwiazda: Mam problem z taką całką ∫sin5(3x)*cos4(3x)dx i mam pytanie jak zrobić żeby była jedynka
trygonometryczna bo 3x i nie wiem jakiego wzoru wtedy redukcyjnego sie stosuje , proszę bardzo
tylko o wskazówkę bo dalej wiem że powinno być podstawienie cos3x.
15 gru 09:10
Trivial:
sin
5(3x) = [1−cos
2(3x)]
2sin(3x)
Potem podstawienie u = cos(3x), czyli du = −3sin(3x)dx i masz:
| | 1 | |
∫sin5(3x)cos4(3x)dx = ∫[1−cos2(3x)]2cos4(3x)*sin(3x)dx = − |
| ∫(1−u2)2u2du = ... |
| | 3 | |
15 gru 09:21
Trivial: | | 1 | |
= − |
| ∫(1−u2)2u4du = ... |
| | 3 | |
15 gru 09:21
gwiazda: dzięki wielki dalej wiedziałam
15 gru 09:23