Rozwiąż równanie
Grzegorz: (x2 + 16x)2 − 2(x2 − 16x) − 63 = 0
i robię tak
x4 + 32x3 + 256x2 − 2x2 + 32x − 63 = 0
po redukcji
x4 + 32x3 + 254x2 + 32x − 63 = 0
i tutaj brak koncepcji co dalej
proszę o wskazówkę
15 gru 09:02
Patronus: Trzeba zgadnąć jakiś pierwiastek x
0 i podzielić wielomian prze dwumian (x−x
0). I liczyc na
to, że potem juz będzie łatwiej
15 gru 09:33
Grzegorz: ma ktoś pomysł jak znaleść to x0
15 gru 11:10
sushi_ gg6397228:
zacznij od wypisania dzielnikow wyrazu wolnego−−> to sa podejrzane punkty xo
15 gru 11:16
Patronus: Hmm, trochę lipa bo ani −3 nie pasuje ani −7 ... wygląda na to, że nie ma pierwiastków
wymiernych.
Szczerze mówiąc nie wiem jak zgadnąc pierwiastek niewymierny?
15 gru 11:21
Grzegorz: a może ja gdzieś na początku zrobiłem błąd
15 gru 11:27
Grzegorz: sorki źle zapisałem, powinno być
(x2 − 16x)2 − 2(x2 − 16x) − 63 = 0
15 gru 11:30
sushi_ gg6397228:
np moze pomyliles znaki w nawiasie i powinno byc w obu ten sam znak
15 gru 11:31
sushi_ gg6397228:
x2−16x===t
15 gru 11:33
krystek: A w nawiasach na pewno jest −16x i 16x? Sprawdź!
15 gru 11:34
krystek: i teraz zmienia sie liczenie:
(x2−16x)(x2−16x−2)=63
i teraz możliwości x2−16x=9 a x2−16x−2=7
lub jak podał sushi
15 gru 11:37
Grzegorz: dzięki sushi gg6397228 teraz to już wiem to banał
t1=−7, a t2=9 i potem raz jeszcze deltę
15 gru 11:41
Grzegorz: wyszło mi jeśli się nie pomyliłem
x1 =8−2√73
x2 =8+2√73
x3 =8−2√57
x3 =8+2√57
15 gru 11:49