wyznacz asymptoty
GTA: ojj help


wyznacz asymptoty
14 gru 23:42
ZKS:
Ale jakie San Andreas czy Vice City?
14 gru 23:52
ola: pewnie chodzi mu o pozioma pionowa i ukośna
14 gru 23:53
GTA: 
TAK
14 gru 23:53
ZKS:
ola oświeciłaś mnie.

Ustal dziedzinę tego wyrażenia najpierw.
14 gru 23:55
aa: heheh
14 gru 23:56
GTA: X RÓŻNE OD 4 i −4? tak ?
14 gru 23:57
GTA: mam pionową obustronna ale nie wiem jak policzyć ukośna i pozioma
14 gru 23:58
ZKS:
A mianownik jak wygląda?
14 gru 23:58
GTA: w czym mianownik? w przykładzie tam jest jedna druga do potęgi tej dziwniej
15 gru 00:00
ZKS:
A w potędze nie ma mianownika?
15 gru 00:03
GTA: źle napisałem ta dziedzine 4
15 gru 00:06
ZKS:
Masz liczyć asymptoty z granic?
15 gru 00:06
GTA: ale to nie zmienia faktu że nie umiem obliczyc ukośnej:(
15 gru 00:07
GTA: tak
15 gru 00:07
ZKS:
To pokaż tutaj jak obliczasz pionowe i poziome.
15 gru 00:08
GTA: no pionowa mi wyszła podstawiłem ta 4 i wyszła niskończoność więć jest a potem próbuje policzyć
| | | |
a do ukośnej i nie umiem a = |
| |
| | x | |
15 gru 00:14
ZKS:
Jeszcze pozioma.
15 gru 00:40
ZKS:
Rozłóż sobie tak:
| | 1 | | limx → ∞ ( |
| )1/(x − 4) + 3 | | | 2 | |
| | | |
| = |
| = 0 |
| limx → ∞ x | | ∞ | |
15 gru 00:49
ZKS:
Więc ukośna nie istnieje.
15 gru 00:50
GTA: dzięki
15 gru 08:23