fizyka
nall: proszę o pomoc

Łączna moc wydzielana na oporach R1 =100Ω i R2 połączonych szeregowo jest n=5
razy mniejsza od mocy wydzielanej na tych oporach połączonych równolegle przy tym samym
napięciu zasilania. Jaką wartość ma opór R2?
14 gru 23:40
Sławek:
| | U2 | | U2 | |
Rsz = R1+R2, Psz = |
| = |
| |
| | Rsz | | R1+R2 | |
| | R1R2 | | U2 | | U2(R1+R2) | |
Rr = |
| , Pr = |
| = |
| |
| | R1+R2 | | Rr | | R1R2 | |
n*P
sz = P
r
| | U2 | | U2(R1+R2) | |
n* |
| = |
| |
| | R1+R2 | | R1R2 | |
nR
1R
2 = (R
1+R
2)
2
R
22 + 2R
1R
2 + R
12 − nR
1R
2 = 0
R
22 − (n−2)R
1R
2 + R
12 = 0
R
22 − 300R
2 + 10000 = 0
R
21 = 38,2 Ω
R
22 = 261,8 Ω
15 gru 17:16
nall: tak właśnie zrobiłam to zadanie, tyle że w odpowiedziach jest R2=100Ω
15 gru 19:10
Sławek:
No to pewnie wymyślili coś innego niż prawo Ohma i prawa Kirchhoffa .
15 gru 21:13
nall: tak właśnie zrobili

dziękuję
15 gru 23:00