Dany jest trójkąt ABC....
martynaaaa: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A (3, −2), B(−4,1), C(−8, −3). Oblicz współrzędne trójkąta
A’B’C’, będącego obrazem trójkąta ABC w:
a) symetrii osiowej względem osi y
b) symetrii osiowej względem osi x
c) symetrii środkowej względem punktu K(3,−2)
d) symetrii środkowej względem punktu O(0,0)
e) w przekształceniu, które zmienia skalę na osi x w stosunku k=2
14 gru 23:20
Gustlik: Wskazówki:
Niech A=(x, y)
ad a) S(OX): A1=(x, −y)
ad b) S(OY): A2=(−x, y)
ad c) S(K=(p, q)): A3=(2p−x, 2q−y)
ad d) S(O=(0, 0)): A4=(−x, −y)
ad e): P(OY, k): A5=(kx, y), P(OY, k) − powinowactwo prostokątne względem osi OY i skali K
15 gru 02:22