MACIERZE
Paula: Wyznacz iloczyn macierzy A*B oraz B*A, gdzie:
2 1 3 2 1
A= −1 0 B= −1 0 1
0 1
14 gru 23:13
Paula: A*B wiem jak zrobić to będzie
5 4 3
A*B=−3 −2 −1
−1 0 1
chciałabym żeby ktoś podpowiedział mi krok po kroku jak zrobić B*A, robiłam analogicznie do
A*b ale wynik wyszedł mi inny niż powinien. Proszę o pomoc
14 gru 23:15
ICSP: najpierw ustalmy jaka macierz powstanie

Słucham .
14 gru 23:17
Paula: wyszło mi, że 3x3
14 gru 23:19
ICSP: Niestety nie wyjdzie 3x3.
Co do mnożenia A*B to dobrze wykonane.
Macierz A ma dwie kolumny oraz trzy wiersze
Macierz B ma trzy kolumny i dwa wiersze
W wyniku mnożenia macierzy powstanie macierz która ma liczbę wierszy z pierwszej macierzy oraz
liczbę kolumn z drugiej.
14 gru 23:22
Paula: robiłam to tak:
3*2+(−1)*1 3*(−1)+(−1)*0 3*0+(−1)*1
2*2+0*1 2*(−1)+0*0 2*0+0*1
1*2+1*1 1*(−1)+1*0 1*0+1*1
14 gru 23:22
Paula: czyli macierz B*A to 2x2 hmm tylko jak to zrobić
14 gru 23:23
ICSP:
a − pierwszy wiersz przemnażasz przez pierwszą kolumnę
b − pierwszy wiersz przemnażasz przez drugą kolumnę
c − drugi wiersz przez 1 kolumnę
d − drugi wiersz przez 2 kolumnę
zrobię a
a = 3*2 + 2*(−1) + 0*1
Zapisuje tak aby było czytelnie.
14 gru 23:25
Paula: b= 3*1+2*0+1*1
c=−1*2+0*(−1)+1*0
d=−1*1+0*0+1*1
14 gru 23:34
Paula: czyli macierz B*A = 2 4
−2 0 ?
14 gru 23:35
Paula: sorki 4 4
−2 0
14 gru 23:36
ICSP: 
Przepraszam ze dopiero teraz ale robiłem inny przykład xD
15 gru 01:06
Paula: czy teraz wszystko się zgadza?
15 gru 01:29
ICSP: wszystko jest ładnie
15 gru 01:32
Paula: mam pytanie, czy metodę SARRUSA można zastosować do macierzy o wymiarach 4x4
15 gru 21:03
ICSP: NIE

Metoda Sarrusa jest tylko dla macierzy 3x3.
Dla macierzy 4x4 i wyższych stosujemy metodę kolegi na L oraz inne dziwaczne metody.
15 gru 21:04
Paula: czy jest jakaś łatwiejsza metoda niż La Plasa? bardziej "przejrzysta"?
15 gru 21:08
załamany :(: jak masz 4x4 to metoda laplace`a
15 gru 21:09
Paula: Mam oto taki przykład, za którego nie wiem jak sie zabrać:
10) 0502
8345
0714
2010
oczywiście obliczyć wyznaczniki tej macierzy
15 gru 21:09
załamany :(: przeciez to proste jest
15 gru 21:10
załamany :(: wyznacznik liczymy tylko z macierzy kwadratowej
15 gru 21:10
załamany :(: zeruj pierwsza kolumne
15 gru 21:11
ICSP: W2 −4W4 i Laplace
15 gru 21:16
Paula: końcowa faza zadania= 5*(−1) (0+32+0−10−32−0)+2(−1) (56+6+0−56−0−0)=−5* (−10)−2*6=38
15 gru 21:33
załamany :(: czemu 5 ?
15 gru 21:34
Paula: powinno być 0?
15 gru 21:35
Paula: hmm wydawało mi się, że 5 jest dobrze
15 gru 21:37
załamany :(: nie bo zobacz z 8 sie zrobi zero
a rozwijasz to wzg a4,1 czyli powinno byc 2
15 gru 21:38
Paula: czyli ostateczny wynik to 20−12=8?
15 gru 21:41
załamany :(: nie . wyzacznik wychodzi 38.
15 gru 21:44
26 sty 13:00