wielomiany
Misiek: czy ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi w wielomianach? mam takie zadania:
(x2−9) (x2−25)=0
(x−3) (x+3) (x−5) (x+5)=0
x−3=0 x+3=0 x−5=0 x+5=0
x=3 x=−3 x=5 x=−5
ale inne zadania mam rozwiązane tak:
(x2−11) (x2+16)=0
(x−√11) (x+√11) (x+16)=0
x−√11=0 x=√11=0 x+16=0
x+√11 x=−√11 sprzeczne
i trzecie:
(x2−2x−3) (x2−5)=0
(x2−2x−3) (x−√5) (x=√5)=0
x2−2x−3=0 x−√5=0 x+√5=0
tu Δ x=√5 x=−√5
i moje pytanie jest takie: Dlaczego w tylko w pierwszym zad. nie było pierwiastka? dlatego że z
√9 łatwo wyciągnąć i dlatego podane jest już bez, a w pozostałych nie? i dlaczego w
działaniu (x2+16) nie ma np. (x−4) (x+4) ? to dlatego że jest +, a nie −?
14 gru 22:56
agunia: jeśli chodzi o te pierwiastki to tak
14 gru 22:57
agunia: oblicz delte z x2−16 i x2+16 i zobaczysz czym się różnią
14 gru 22:58
;Marcy;: w działaniu x+16 jest sprzeczne ponieważ x2=−16 a to jest sprzecność,bo rzadna liczba
podniesiona do kwadratu nie da Ci liczny ujemnej
14 gru 23:02
;Marcy;: * x2+16
14 gru 23:03
kylo1303: To wynika ze wzorów:
a2−b2=(a−b)(a+b). Jak jest plus to juz tego wzoru nie zastosujesz.
(x2+16) nie da sie nijak rozlozyc. Po pierwsze patrz. wyzej. Po drugiej mozna liczyc delte,
ktora wyjdzie ujemna (nie ma "miejsc zerowych"), a po trzecie x2 jest zawsze dodatni, tak
samo jak 16, więc "dodatnia + dodatnia≠ 0"
14 gru 23:05
ICSP: x2 − 25 = x2 − 52 = (x−5)(x+5)
x2 − 5 = x2 − (√5)2 = (x−√5)(x+√5)
Nie było pierwiastka ponieważ 25 ≠ 5
14 gru 23:05
Misiek: teraz jak mi wszystko objaśniłyście drogie panie, głupio mi że w ogóle pytałem

Dzięki i
miłej nocy życzę
14 gru 23:06
ICSP: ale gdyby założyć że x≥ 0 to dało by radę rozłożyć x
2 + 16, ale to już opowieść na inny dzień
14 gru 23:07