jeżelei α jest kątem ostrym i sin α = 2/3 , to wartość cos(90* - α) jest równa?
Ssss: jeżelei α jest kątem ostrym i sin α = 2/3 , to wartość cos(90* − α) jest równa?
Cały czas wychodzi mi, że −
√5/3 a w odpowiedziach jest bez minusa.

co robię źle?
14 gru 22:44
Ssss: wie ktoś?
14 gru 22:51
beti: A dobrze napisałeś treść? Ze wzorów redukcyjnych mamy:
| | 2 | |
cos(90o − α)=sinα, więc wynik to byłoby |
| . Skąd √5? |
| | 3 | |
14 gru 22:54
ZKS:
cos(90o − α) = sinα
14 gru 22:55
Ssss: √5 stąd , że bok y ma 2 a r ma 3 więc licze z pitagorka x i mi wychodzi √5
14 gru 22:55
ZKS:
Ale po co liczyć jakieś cudawianki?

cos(90
o − α) = sinα.
14 gru 22:56
Ssss: aha no faktycznie tak jest w odpowiedzi. ale skad Wy wiecie, że cos(90* − α) = sinα ?
14 gru 22:57
beti: chyba raczej √13!
14 gru 22:57
beti: Z podręcznika
14 gru 22:58
Ssss: ale w tablicach na mature nie ma tego wzoru

chcialbym wiedziec jak to wyprowadzic , zebym na
maturce nie umoczył
14 gru 22:58
Ssss: to jak to wkoncu jest?
14 gru 23:00
ICSP: takie wzory są oczywiste i nie wymagają wyprowadzania xD
14 gru 23:01
Ssss: hehe, domyślam się, że dla Was tak xD Ale dla mnie nie xD
Nie no ale serio to z czegoś to wynikać musi, co nie?
14 gru 23:02
ICSP: jak przyjrzysz sie dokładniej zależnościom w jedynce trygonometrycznej to powinieneś to
zauważyć.
14 gru 23:03
beti: narysuj sobie Δ prostokątny , oznacz kąty i zastosuj def. sinα i cosβ, gdzie β=90o−α
14 gru 23:04
Ssss: to czemu tego w tablicach nie drukneli

barany jedne
14 gru 23:04
Ssss: beti , nie potrafię tego narysować

naprawdę

w tych zadankach co ja się ucze z czarnej
książki do matury, rzadko które zadanie jest z kątem β
14 gru 23:06
beti: żeby na maturze nie było za lekko
14 gru 23:07
ICSP: i tak według mnie jest za lekko. Wszystko im tam podali
14 gru 23:09
Ssss: nic, wygląda na to, że będe musiał to poprostu zapamiętać

a w takim razie:
sin(90* − α) = cosα ?
14 gru 23:09
beti: kąt β to drugi kąt ostry w Δ i masz:
α+β+90o=180o
α+β=90o
β=90o−α
czyli w twoim przykładzie cos(90o−α)to właśnie cosβ
14 gru 23:09
beti: tak. Prawda, że proste
14 gru 23:10
Ssss: oo to już mi coś mówi

czyli cosβ = sinα
a sinβ = cosα?
14 gru 23:10
beti: TAK
14 gru 23:12
Ssss: noo dziękuje

w miarę to zaczynam rozumiec, lecz jeszcze nie na tyle, zeby mi sie to nie mieszało

ale postaram się te dwie zaleznosci zapamietac do maturki
14 gru 23:14
beti: Zainwestuj w lecytynkę
14 gru 23:16
Ssss: pomaga?
14 gru 23:16
beti: podobno...
14 gru 23:18
xd: Odświeżanie. dalej nie kumam
12 kwi 16:24