Jak obliczyć takie wyrażenie ?
Tommmy: W jaki sposób skrócić takie wyrażenie 3√147−√75 ?
POMOCY
14 gru 22:07
Godzio: Domyślam się że nie miało być 3√ , 147 = 3 * 72, a 75 = 3 * 52, zatem mamy:
7√3 − 5√3 = 2√3
14 gru 22:08
Tommmy: no właśnie miało być
3√147
14 gru 22:12
Godzio:
No to średnio da się skrócić
14 gru 22:13
Tommmy: no wlasnie

. A takie wyrażenie: 7
3√7(
3√7)
2 ?
Nie wiem czy do kwadratu mam podnieść wszystko, czy tylko to co jest w nawiasie.
14 gru 22:16
Godzio:
7 = 71
3√7 = 71/3
(3√7)2 = (71/3)2 = 72/3
71 * 71/3 * 72/3 = 71 + 1/3 + 2/3 = 72 = 49
14 gru 22:19
Tommmy: Dzieki za pomoc, mam jeszcze jedno pytanie, Czy jezeli w poleceniu mam podane, ze wynik musze
zapisac w postaci potęgi liczby 7 to zapisauje go np. 72 czy 49 ?
14 gru 22:26