zadanie z wart. bezwzględną
Lemon: przygotowuje się do egzaminu z matematyki na przyszły tydzień i przeglądając zeszyt kompletnie
pogubiłem się w wartościach bezwzględnych. Mam rozwiązane nast. zadanie:
− I1−√2I −2 I3√2−3I +4 I−2√2I = −(−1+√2) −2(3√2 −3) + 4(2√2)= 1−√2
−6√2+6+8√2=√2
dlaczego przy opuszczaniu bezwzględności (3√2 −3) nie są zmienione znaki? czy nie powinno być
: (−3√2 +3) ? kompletnie tego nie ogarniam ....proszę, niech mi ktoś to wytłumaczy jak
kompletnemu laikowi.
bo z kolei w zadaniu następnym wszystkie znaki są pozmieniane:
I√2−3I +4 I2√2−5I= (−√2+3) +4 (−2√2+5)= −√2+3−8√2+20= 23−9√2
o co chodzi?
14 gru 21:46
ZKS:
To zależy czy wartości bezwzględnej wartość wyrażenia jest większa od zera wtedy nie zmieniasz
znaku jeżeli mniejsza od zera wtedy zmieniasz znaki na przeciwne.
14 gru 21:55
Lemon: Aaaa, to o to chodziło. czyli jednym słowem muszę sprawdzać czy dana wartość bezwzględna jest
ujemna czy dodatnia i dopiero zmieniać znaki? Dzięki za pomoc
14 gru 22:07
krystek: def IaI=a gdy a≥0 lub IaI=−a gdy a<0
i
I tak I3I=3
I−3I=−(−3)=3
I1−√2I=−(1−√2) =−1+√2.
14 gru 22:25