Jak uprościć dane wyrażenie?
Tommmy: Proszę o pomoc, trzeba uprościć wyrażenie:
(−y−√7)2−(2x2−7y)(7y−2x2)
Z góry dzieki za odpowiedz
14 gru 21:43
Tommmy: Pomoże ktoś
14 gru 21:57
BLAZEJ_505: wzory skróconego mnożenia
14 gru 22:14
Tommmy: no tak, ale nie do konca wiem jak rozwinąć (−y−√7)2.
14 gru 22:17
krystek: podpowiem,nawiasy zapisz
(−1)2(y+√7 )2−[−1(7y−2x2)(7y−2x2)]=.. i teraz (a+ b)2= i( a−b)2=...
14 gru 22:20
Tommmy: Wyszlo mi: 50y2−28yx2+4x4+√7y+7, dobrze to rozwiązałem ?
14 gru 22:25
Tommmy: Jeżeli to jest zły wynik, to niech ktoś mnie poprawi, prosze.
14 gru 22:38
beti: Przedostatni wyraz to 2
√7y, a reszta dobra
14 gru 22:44
Tommmy: Dzięki
14 gru 22:45