wyznacz asymptoty
ewelina: POMOCY

wyznacz asymptoty
14 gru 21:01
hwdtel:
x=−1, x=1,y=x
14 gru 21:16
ewelina: a jak to zrobiłeś?
14 gru 22:50
ewelina: może mi to ktoś wytłumaczyć jak to zrobić/
14 gru 22:51
ZKS:
Policzyć granice na krańcach określoności.
14 gru 22:59
ewelina: ale jak ja to liczyłam to nie wychodziło mi x=−1
14 gru 23:02
ZKS:
A pokaż jak liczysz?
14 gru 23:02
alfa: Bo w ogóle nie masz pojęcia o tym.
14 gru 23:03
ewelina: jak sie tu pisze lim gdzie x dąży do −1 z lewj?
14 gru 23:04
ewelina: | | x3+1 | |
lim |
| = −1+11−1= 00 i teraz reguła delopitala czyli lim x3+1x2−1 |
| | x2−1 | |
= lim
3x22x i potem podstawiam tą −1
14 gru 23:08
ZKS:
| | 3x | |
No i dobrze liczysz jeszcze nawet x możesz uprościć i będziesz miała |
| .  |
| | 2 | |
14 gru 23:12
ewelina: ii co robie źle?
14 gru 23:13
ewelina: ale jak teraz podstawie ta −1 to nie wyjdzie mi asymptota x=−1
14 gru 23:14
alfa: ZKS
14 gru 23:14
ewelina: alfa co ty chcesz tu i tak nic nie pomagasz
14 gru 23:15
alfa: Nie chcę przeszkadzać ci w liczeniu.
14 gru 23:18
ZKS:
Aż wiedziałem

.
alfa 
.
14 gru 23:18
ZKS:
Masz dobry wynik więc licz pozostałe asymptoty.
14 gru 23:19
kaha: | | 2x+1 | |
a wiecie jak zrobić to? lim= |
| |
| | 2x−4 | |
14 gru 23:22
ewelina: I policzyła i zgadzają mi sie tylko nie wychodzi mi ta x=−1
14 gru 23:22
alfa: Pewnie. Musisz licznik i mianownik podzielić przez 2x
14 gru 23:26
ZKS:
To znaczy że x = −1 nie jest asymptotą jeżeli Ci nie wychodzi.
14 gru 23:28
ewelina: uff czyli hwdtel: żle policzył?
14 gru 23:30
GTA: | | 1 | |
A TAKĄ UMIECIE? f(x)= ( |
| )1x−4+3 |
| | 2 | |
14 gru 23:34
ZKS:
Chyba tak bo jeżeli liczymy granicę gdzie x → a− to musi wyjść ∞ lub −∞ aby a musiało być
asymptotą pionową lewostronną.
14 gru 23:37
ewelina: Dzieki wielkie
14 gru 23:43
ZKS:
You are welcome.
14 gru 23:47
alfa:
14 gru 23:55