zbadaj wypuklosc funkcji
ewelina: zbadaj wypuklosc funkcji
f(x)= (1+x2) ex
oraz wyznaczyc przedzialy monotonicznosci i ekstrema lokalne funkcji
f(x) = x2√24−x
oblicz pochodna funkcji
f(x)=(x2+x+3)4−x (ten x także jest w potędze)
14 gru 20:06
alfa: W każdym z tych przypadków musisz policzyć pochodną, a później przyrównać do 0.
14 gru 20:13
ewelina: wiem, ale nawet z tym mam problemy:(
14 gru 20:22
alfa:
[(1+x2)ex]'= (1+x2)'*ex+(1+x2)(ex)'= ex(x2+2x+1)
Ponieważ ⋀x∊R ex>0 to o znaku pochodnej decyduje znak wyrażenia (x2+2x+1). Czyli musisz
dalej policzyć pierwiastki z tej funkcji kwadratowej, przyrównując do zera.
14 gru 20:31
alfa: Jeśli chodzi o drugi przykład to tam jest x2 √24−x ?
14 gru 20:33
marcin: drugi przykład to x√24−x
14 gru 20:43
ewelina: x√24−x
14 gru 20:44
alfa: a ty skąd wiesz?
14 gru 20:44
marcin: bo jeszcze 2√x nie spotkałem ^^
14 gru 20:54
alfa: ale może być x
2
14 gru 20:56
marcin: wolę żeby było x√24−x ponieważ mam podobny przykład a męczę się z nim już od chwili
14 gru 21:02
alfa: To napisz jak liczysz. Sprawdzę i poprawię jak coś.
14 gru 21:08
marcin: (x√32−x)'=1*√32−x+x*12{p32−x}
14 gru 21:15
agunia: 1
f(x)=(1+x2)ex D=R
f'(x)=2xex+(1+x2)ex=ex(2x+1+x2)
f"(x)=ex(x2+2x+1)+ex(2x+2)=ex(x2+4x+3)
punkty przegięcia
f"(x)=0
ex(x2+4x+3)=0
Δ=4 x1=−3 x2=−1
f"(x)>0 funkcja jest wypukła
f"(x)<0 fun jest wklęsła
14 gru 22:54