znajdz wzór tej funkcji kwadratowej
ikropka: Funkcja kwadratowa y=f(x) osiąga najwiekszą wartość równą 6 dla argumetu x=2 .Znajdź wzór
tej funkcjii wiedząc że x=-1 to jedno z miejsc zerowych tej funkcjii
pomocy
23 mar 17:10
Mickej: postać kanoniczna
f(x)=a(x-p)2+q
p-wierzchołek osi OX argument dla którego uzywkana jest największa wartość
q-wierzchołek OY największa wartość
z tresci zadania uzyskujemy
q=6
p=2
i że punkt A(-1,0)to miejsce zerowe więc możesz to zapisać tak
0=a(-1-2)2+6 z tego sobie wyznaczysz a i juz masz wzór
23 mar 17:15