Współczynniki równania
Amelia: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania, chcoiaż jakieś małe podpowiedzi:
Współczynniki równania x3+ax2+bx+ab=0 spełniają warunek a+b+1=0 i ab=−12:
a) wyznacz a oraz b,
b) dla obliczonych wartości a i b rozwiąż równanie.
Z góry dziękuję za pomoc.
14 gru 18:33
Patryk: ja bym z tych 2 równań uło,zyl ikład rownan
14 gru 18:34
Patryk: ułożył układ równań
14 gru 18:35
Amelia: aha dzięki spróbuje tym sposobem
14 gru 18:37
Amelia: niestety tym sposobem nie działa
14 gru 18:43
Amelia: a nie przepraszam moj blad wyszlo
14 gru 18:46
ICSP: a+b+1 = 0 ⇔ a+b = −1
ab = −12
Jak widzisz są to wzory Viet'a dla trójmianu kwadratowego. Układamy równanie.
a
2 +a − 12 = 0
Z tego łątwo odczytaj pierwiastki :
a= 3 ⇔ b = −4
a = −4 ⇔ b = 3
mamy więc dwa równania:
x
3 + 3x
2 − 4x − 12
x
3 − 4x
2 + 3x − 12
reszta jest twoja. Takie proste równanie sześcienne można rozwiązać w pamięci

Pozdrawiam.
14 gru 18:46