jiojp
Stokrotka: Działka w kształcie trapezu prostokątnego ma jedną podstawę trzy razy dłuższą niż druga
podstawa i pole równe 3200m2.
a) Napisz wzór wyrażający długość krótszej podstawy w zależności od wysokości tego trapezu.
b)Oblicz, ile metrów siatki potrzeba do ogrodzenia tej działki, jeżeli krótsza podstawa tego
trapezu ma długość 20m. Wynik zaokrąglij do jednego metra.
14 gru 18:02
mm:
| | 1600 | |
a) P= 2a*h = 3200 a= |
| |
| | a | |
b) P= 40*h= 3200 h= 80= 4a
z tw. Pitagorasa c
2= 40
2+80
2
długość ramienia c =...
Ob= 4a+4a+c=....
14 gru 18:13