....
Stokrotka: Sześciu pracowników , pracując z tą samą wydajnością wykonuje pewną pracę w ciągu 4 godzin. Ile
osób powinno pracować z taką samą wydajnością, aby praca ta została wykonana w ciągu 3 godzin
?
14 gru 17:45
Aga: liczba pracowników czas(h)
6 4
x 3
Wielkości odwrotnie proporcjonalne im więcej pracowników, tym szybciej będzie ukończona praca,
mniej pracowników , praca będzie wykonywana dłużej
x=8.
14 gru 17:51
MałaMi: x − liczba pracowników
4h * 6 = x * 3h
24h = 3x |: 3
x= 8
Odp. Prace musi wykonywać 8 pracowników aby wykonać tą pracę w ciągu 3godz.
10 lut 23:25