f. kwadratowa
syllabi: Oblicz współrzędne punktów przecięcia wykresów funkcji: x2-2x-3 i x2+2x-1
23 mar 16:33
com......: Rozwiąż układ równań
y = x2 -2x -3 i y= x2 +2x -1
czyli x2 -2x -3= x2 +2x -1
23 mar 16:37
syllabi: no i wtedy wychodzi mi x1= 1 i x2= -1 a jak obliczyć wartości? z którego wzoru?
23 mar 16:45
com......:
Jak to Ci wyszło



?
policz jeszcze raz




z równania x
2 - x
2 --- redukuje się

!
oblicz jeszcze raz!
23 mar 16:50
piotrek: no przeciez sam wyzej napisales, ze y = x2 -2x -3 i y= x2 +2x -1
wystarczy podstawic pod y
23 mar 16:50
com......:
x = -1/2 --- tak ma wyjść!
to y = (-1/2)
2 -2(-1/2) - 3 --------- wylicz y
23 mar 16:53
piotrek: y= -7/4
23 mar 16:54
com......: a może być tak? y = - 2 i 3/4 :

23 mar 16:55
com......:
Eeeeeee! y = - 1 i 3/4

( oczywiście


!
23 mar 16:56
pomocy!!: No właśnie.. chciałem sprzeciw zaczynać
23 mar 16:56
23 mar 16:57
pomocy!!: Ja

xD
23 mar 16:58
com......:
23 mar 16:59
syllabi: ale które y?
23 mar 17:03
pomocy!!: x i y jest wspólne jeżeli mają się przeciąć.
23 mar 17:04
syllabi: a dlaczego podstawiam właśnie pod to pierwsze czyli y= x2-2x-3 a nie to drugie?
23 mar 17:04
syllabi: skoro x, y są wspólne, to powinno wychodzić tak samo niezależnie od tego, do którego
wzoru wstawiam, a mi wychodzą różne wartości
23 mar 17:06
piotrek: wychodzą te same, oblicz jeszcze raz...
23 mar 17:20
paula: Oblicz wspolrzedne punktów przecięcia sie wykresu funkcji f z osiami ukladu wpolrzednych. A)
f(x) =−2x+4. Pomocy

!
17 paź 14:00
J :
...zakładaj nowy temat ...
... punkt przecięcia z osią OX ....rozwiąż równanie: 0 = −2x +4
... punkt przecięcia z osią OY ....rozwiąż równanie: y = f(0) = −2x +4
17 paź 14:04
J :
..... z osią OY: y = f(0)
17 paź 14:05
paula: Chodzi o to , ze ja nie potrafie tego. Nie bylo mnie tyle w szkole i nie rozumiem tego. Nie
wiem jak to obliczyc
17 paź 14:08
paula: Prosze obliczcie mi jeden i będę miej wiecej wiedziala o co chodzi
17 paź 14:10
J :
... z osią OX: 0 = −2x + 4 ⇔ 2x = 4 ⇔ x = 2 punkt A(2,0)
... z osią OY: f(0) = −2*0 + 4 = 4 punkt B(0,4)
17 paź 14:11
paula: Czyli tak mam zapisać w zeszycie? Ze to są obliczenia? A co mam zaznaczyc na wykresie
17 paź 14:14
J :
nic ... miałaś tylko obliczyć współrzędne tych punktów.
17 paź 14:17
paula: I bylo narysuj wykres
17 paź 14:18
J :
... no to narysuj w układzie współrzędnych prostą,przechodzącą przez punkty A i B
17 paź 14:20
paula: I zaznaczyc wyniki?
17 paź 14:21
J :
..a jakie wyniki ?
17 paź 14:27
paula: A teraz mam obliczyć f(x)=−2 . I zaznaczyć na wykresie. To jak mam zrobić?
17 paź 14:45
paula: Chyba tego sie nie da wyliczyć tylko gdzie to zaznaczyc na osi x czy y? Chyba ze trzeba
obliczyć to jak
17 paź 14:46
J :
...rozwiąż: −2 = −2x + 4 ... i zaznacz na wykresie punkt C(x,−2)
17 paź 14:48
paula: Powiem ci ze ja to pisze a nie mogę zrozumieć. I wtedy mam zaznaczyc tylko na osi x to −2?
17 paź 14:54
paula: F(x)= −3+x. I teraz co?

kazdy przyklad mam inny pomoz mi
17 paź 14:56
J :

w jakiej Ty jesteś szkole .. nie potrafisz w układzie współrzędnych zaznaczyć punkt o
współrzędnych (x,y) .. .na rysunku masz punkt A(3,4)
17 paź 14:59
paula: Obliczysz mi to?
17 paź 15:01
paula: W zawodowej
17 paź 15:02
paula: Prosze

pomóż mi to rozwiazac
17 paź 15:10
J :
f(x) = − 3 + x ...i co masz z tym zrobić ?
17 paź 15:12
paula: Obliczyć wspolrzedne tak jak w tamtych i narysować wykres
17 paź 15:19
J :
.. to rób analogicznie ...0 = −3 + x ... z osią OX: A(3,0) i y = f(0) = − 3 + 0 = − 3
..B(0,−3) . z osią OY
17 paź 15:23
paula: To jak mam zapisać do zeszytu


Bo musze bo to.praca domowa
17 paź 15:26
paula: f(x) = 4 x
17 paź 15:46
paula: Pomożesz mi juz to skaczyc? Jeszcze mi 3 przyklady zostaly
17 paź 15:51
paula: Pomożesz?
17 paź 16:03
paula: A) f(x)=4x
B) f(x)=x−6 nad kreska a pod 2
C) f(x)=−x
17 paź 16:26
paula: A) f(x)=4x
B) f(x)=x−6 nad kreska a pod 2
C) f(x)=−x
17 paź 16:27
paula: Pomozcie mi proszę :'(
17 paź 16:27
paula: A) f(x)=4x
B) f(x)=x−6 nad kreska a pod 2
C) f(x)=−x
17 paź 16:27
paula: Jestem w domu dziecka i tu nikt nie moze mi pomoc
17 paź 16:27
daras: uczyłem kiedyś przez rok w zawodówce była to dla mnie lekcja na całe życie
przez cały rok nikt nie był w stanie nauczyć się nawet jednego wzoru
nie ubolewałem nad tym bo może są z tego miotu dobrzy fryzjerzy, murarze, itd.
nie wszyscy od razu musza umieć rysować jakieś punkty
17 paź 16:29
paula: Prosze pomóż mi to rozwiazac
17 paź 16:39
paula: Daras pomocy
17 paź 17:17