| ||||||||
Wyznacz zbiór licz naturalnych, które nie spełniają nierówności: | > 6 | |||||||
| (n+1)! | |
>6 | |
| 2!*(n+1−2)! |
| (n + 1)! | (n + 1)! | (n − 1)!n(n + 1) | |||
= | = | ||||
| 2! * (n + 1 − 2)! | 2 * (n − 1)! | 2 * (n − 1)! |
| n(n + 1) | ||
= | > 6 | |
| 2 |
| n(n + 1) | |
> 6 | |
| 2 |
| n(n + 1) | |
− 6 > 0 | |
| 2 |
| n(n + 1) | 12 | ||
− | > 0 | ||
| 2 | 2 |
| n2 + n − 12 | |
> 0 | |
| 2 |
| −1 − 7 | ||
n1 = | = −4 | |
| 2 |
| −1 + 7 | ||
n2 = | = 3 | |
| 2 |
| (n + 4)(n − 3) | |
> 0 | |
| 2 |
To tak dla przyszłych pokoleń