równaine trugonometryczne
bezradny :((: Rożwiąż równanie trygonometryczne:
a) sin2x = cosx
b) cos2x − sinx = 0
c) cos
3x − cos2x = 0
PROSZE O PILNĄ POMOC
14 gru 16:36
Stokrotka: a) 2sinxcosx=cosx
2sinxcosx−cosx=0
cosx(2sinx−1)=0
cosx=0 v 2sinx=1
dalej dokoncz
14 gru 16:37
Stokrotka: b) 1−2sin
2x − sinx=0
sinx=t i t ∊<−1,1>
−2t
2−t+1=
Δ=9
dokoncz
14 gru 16:41
Stokrotka: c) cos3x−(2cos2x−1)=0
dokoncz podobnie jak te wyzej
14 gru 16:42
-:):
a) 2sinxcosx−cosx=0
cosx(2sinx−1)=0
zatem:
cosx=0 ... ⇒x=

?
lub 2sinx=1 ... ⇒sinx=1/2 ...⇒x=

?
14 gru 16:43
bezradny :((: tylko że w b nie jest cosx do kwadratu tylko cos 2 x ...
14 gru 16:46
bezradny :((: tak samo w c ..
14 gru 16:47
Stokrotka: no tak wiem, i ze wzoru cos2x=1−2sin2x
14 gru 16:48
Stokrotka: wzor na cosinus podwojonego kata
14 gru 16:49
bezradny :((: a nie cos2x = cos2x − sin2x ?
14 gru 16:50
Aga: cos2x=cos2x−sin2x=2cos2x−1=1−2sin2x.
14 gru 16:51
bezradny :((: ahm, przepraszam za kłopot i dziękuję bardzo

*
14 gru 16:52
Stokrotka: prosze bardzo
14 gru 16:55