matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wart. wyrażenia z potęgą
Ina:
Oblicz wartośc liczbową wyrażenia: x
3
+ y
3
,gdy x+y=3 i x*y=2 Proszę o pomoc!
14 gru 16:17
Patronus:
⎧
x+y=3
⎩
xy=2
⎧
y=3−x
⎩
x(3−x)=2
3x−x
2
−2 = 0 x
2
−3x+2 = 0 (x−2)(x−1) = 0 x=2 ∨ x=1 y=1 ∨ y=2 Zatem x
3
+y
3
= 1
3
+ 2
3
= 9
14 gru 16:37